Vælg en side

Om at nå i mål eller ikke nå i mål!

af | 3. jan 2018 | Artikler

Kender du det, at mennesker i din nærhed, har etableret nytårsforsæt? Jeg skal tabe mig, derfor starter jeg i Fitness centret den 2. januar 2018. Jeg har tilmeldt mig rygestop kursus, for nu skal det være slut! Jeg er for lidt sammen med familien, så fra på tirsdag, vil jeg altid gå tidligt hjem, tirsdage og torsdage!

 

Det er min erfaring, at langt de fleste ønsker om at ændre noget, udspringer af de absolut mest positive intentioner. Hos mennesker der har tænkt – og tænkt sig godt om. Mennesker der rigtig gerne vil det.

Kender du så også det, at kun en andel, af mennesker med nytårsforsæt, lykkedes? Så hvad gør forskellen på om de lykkes eller ej?

”Vaner” vinder altid over ”planer” er en af de sætninger jeg har mødt ved flere lejligheder. En anden er: ”Culture eats strategy for breakfast”. Jamen, er det da kun derfor? Nej – det er med sikkerhed en anelse mere nuanceret og der er helt sikkert nogen om snakken i de 2 sætninger.

Den ”alt-om-sig-gribende-og-evig-gyldige-sandhed” ligger jeg desværre ikke inde med. Jeg har et par særdeles solide bud på noget du kan gøre, så du kommer succesfuldt i mål. Når du gerne vil forandre noget.

Det starter sådan set med, at det er en rigtig god ide, at formulere et mål. Muligvis flere. Med sikkerhed, ikke for mange. Formuleret med en positiv vinkel. Fordi det praktisk talt, er umuligt for hjernen at koncentrere sig om det modsatte af en god ide. Så når du tænker på det du gerne vil, så er det et element i at lykkes. Så et mål formuleret som: ”Jeg skal holde op med at ryge!” vil med sikkerhed, i din indre simulator, fremkalde en bevidst tanke om at ryge. Tænker du mest at det nok er en god eller en dårlig idé? Det samme gælder mål formuleret under anvendelse af ordet: ”ikke”. Det dur ikke. Hjernen kan ganske enkelt ikke opretholde forestillingen om at noget ”ikke” er der eller ”ikke” skal være der.

Skriv det ned du gerne vil opnå – ikke det som du gerne vil undgå.

Det mål du skriver ned, skal være specifikt og målbart. Helt bogstaveligt betyder det, at jo lettere adgang du har til at opleve målet, med alle dine sanser, des større er sandsynligheden for, at du lykkedes. (Se, høre, føle, smage, dufte, røre og indre dialog).

Når du skal bruge dine sanser, handler det også om, at du med fordel kan definere, hvordan du undervejs vil kunne få feedback på din fremgang. Det er virkelig megen god saft, kraft og energi i, at kunne konstatere at du er på vej imod målet.

Af andre snedigheder, for at imødekomme at ”vaner” vinder over ”planer”, kan du med fordel, formulere dit mål i nutid. Fuldstændig som om, du lige netop nu, står lige midt på mållinjen og fejrer din succes. Mål formuleret i fremtid, har en tendens til at blive skubbet foran dig, lige akkurat så langt foran, at du aldrig rigtig kan nå dem.

På daglig basis, dokumenterer diverse hjerne forskningsprojekter, at vi mennesker tænker mellem 60.000 og 90.000 tanker. Dagligt! Heldigvis foregår cirka 90 % af dem, i det ubevidste. Så deraf følger naturligt, at dit ubevidste sind, har en væsentlig andel i, at du når dine mål. Hjælp derfor dit ubevidste sind, med korte og enkelt formulerede mål. Lange, komplicerede mål, som fylder mange A4 sider, kan ganske enkelt ikke håndteres særligt godt, af dit ubevidste sind. Og for en del, kniber det faktisk også med at håndtere den slags mål, bevidst.

Jeg er engang stødt på følgende udtalelse: ”Der findes ikke urealistiske mål, kun urealistiske tidshorisonter”. Formulering af mål er også en balancegang mellem det trivielle og det helt uopnåelige. Generelt er det gode råd – hellere sigte lidt for højt end lidt for lavt. Ambitiøst og realistisk, skal helst gå nogenlunde hånd i hånd. Hjernen har det svært med at understøtte noget der næsten ikke er til at få øje på, altså det trivielle og let opnåelige. Og hvis du undervejs, konstaterer, at det kommer til at tage lidt længere, så går det nok alligevel. En kvinde der går målrettet efter at passe en størrelse 36, når størrelsen i dag er 42, tænker jeg bliver rigtig glad og lykkelig for at nå det mål, også selvom det tager en måned længere?

 

Ansvarlighed er også en del af at nå sine mål. Som jeg husker det, så er det cirka noget med, at langt, langt størstedelen af de der starter i fitness centret i uge 1, er væk igen i løbet af 2-3 måneder. Kunne det skyldes en skæv balance omkring ansvarlighed? Hvis nu jeg passer et travlt job, er gift og har to skønne børn, som jeg også gerne vil bruge tid sammen med. Er det så særlig ansvarligt, i flere dimensioner, pludselig at basere målet på, at skulle bruge 1½ time, 3 gange om ugen, i fitness center?

Forskellen på mål og drømme er datoen. Sæt dato på dine mål.

De færreste kan nå deres mål 100 % alene. De fleste af os, vil kunne nå flere, bedre og større mål, hvis vi også har kortlagt hvor vi skal nå målene samt hvem der kan bidrage til at vi når målene.

Så alt i alt, så vil du kunne komme væsentlig tættere på at nå dine mål, når du bruger ovenstående metodik. Tilsæt en god portion ”jeg-vil-det-fordi-det-er-vigtigt”, træn det og træn det igen, så skal du nok lykkes.

Afslutningsvis, skal jeg som ”oplysning-til-borgerne-om-samfundet” aflive en myte. Det er faktisk muligt at forandre ting, aflive vaner du ikke ønsker og sætte sig mål hele året. Du behøver ikke at afvente at det bliver nytår igen! Blot til behagelig information, hvis du var i tvivl. 😉

Med ønsket om at du må ændre det du helst vil ændre, med succes og til glæde og gavn for dig. God dag og kom godt i mål.

Claus

Share This