Vælg en side

Når nyt liv og håb spirer frem!

af | 28. feb 2019 | Artikler

Lige her på forkanten af hvad der tegner til at blive et smukt forår, befinder vi os samtidig i en tid, hvor rigtig mange mennesker, specielt unge mennesker, ”bøvler” med stress, angst og depression, er det så fantastisk dejligt og livsbekræftende, at stress faktisk sagtens kan håndteres.  

Når blot stress anerkendes og betragtes som det, det videnskabeligt dokumenteret er. Nemlig en fysiologisk tilstand, som mennesker skal kunne være i. En tilstand som hjælper os til, at kunne klare de svære situationer vi med sikkerhed kommer i. En tilstand som bruger rigtig meget energi og som vi derfor skal undlade at slå lejr i for så løber vi tør for energi på et tidspunkt.

Det har jeg endnu en gang, været så priviligeret at arbejde med hos et yngre menneske. Det er der kommet en lille fortælling ud af. Det menneskes helt egne ord.

 Min Historie

Inden jeg mødte Claus, var stress et tema som fyldte meget i mit liv. Jeg havde haft stress nogle gange og havde det faktisk ca. én gang i året, hvor jeg var helt nede og skrabe bunden for derefter at bruge resten af året på at komme ovenpå igen. Jeg nåede altid lige at komme ovenpå, men så startede det på ny igen. Dette gav også flere sygemeldinger fra mit studie, og det var derfor på tide at prøve en anden tilgang, end jeg hidtil havde prøvet med ”almindelige” samtaler hos psykologer.

Min mand kendte til Claus og fortalte om, hvordan stressramte mennesker på forholdsvis kort tid kom godt videre. Helt ærligt syntes jeg, at det lød lidt for godt til at være sandt – men det kunne jo ikke skade at prøve 😊

Hos Claus fik jeg helt andre redskaber til at håndtere mine bekymrende tanker. Jeg skulle lære – blandt andet gennem lænestols øvelsen – at JEG har kontrollen over mine tanker og ikke som hidtil, hvor mine tanker havde kontrollen over mig.

Jeg føler en stor forskel fra at have talt med psykologer og til at have gået i et forløb hos Claus. Hos psykologer har det primært handlet om at tale om de ting som fylder her og nu, men hos Claus arbejdede vi med helt konkrete metoder til at skabe nye måder at tænke på og dermed handle på.

Det har haft effekt på forholdsvis kort tid, på trods af at det ofte vil tage tid at integrere nye metoder ind i den samme hverdag. Selv om det mere handlede om nye måder at gøre tingene på, var Claus rigtig god til at give plads til, at jeg kunne få hverdags eksempler på og dermed få en bedre forståelse for, hvordan metode og hverdag hang sammen.

Claus var virkelig god til at opmuntre mig, sige at jeg gjorde det godt samt at lytte til mine mærkelige eksempler på, hvordan jeg synes det hele hang sammen.   

Én af de vigtigste ting jeg tager med mig fra Claus, er den viden om, at stress i dens oprindelige form faktisk ikke er farligt for mig, men den hjælper mig med at præstere bedre i pressede situationer. Jeg har lært at ændre mine tankebaner, så jeg fremover kan hjælpe mig selv i forskellige stress situationer i livet. Nu er kunsten at blive ved med at gøre de gode ting som Claus har lært mig.

Jeg ved hvilken indsats det kræver og er fuld af beundring over at det er lykkedes for hovedpersonen i historien. Jeg er samtidig virkelig, virkelig glad, ydmyg og stolt over at have fået lov. Tusind tak. 🙏🏼

 

Claus

Share This