Vælg en side

Når noget spirer frem – om at gå på opdagelse i andre menneskers bevidsthed!

af | 30. nov 2017 | Artikler

Hvis flere mennesker, faktisk lyttede til hinanden – gik på opdagelse udi at forstå hvad man mon skal tænke, for at noget giver mening – så ville verden være et anderledes sted at være.

 

For efterhånden nogle år siden, skrev Stephen R. Covey: ”Most people do not listen with the intent to understand; they listen with the intent to reply”.

 

Mennesker laver kort over virkeligheden. Kortet er ikke det samme som selve landskabet. Mennesker reagerer ud fra deres kort over virkeligheden – og ikke ud fra virkeligheden selv. Den virkelighed, som du oplever, er produktet af en række neurologiske filtre og det landkort, som du handler ud fra, består af billeder, lyde, følelser, lugt og smag. Det er 2 af NLP grundforudsætningerne som Richard Bandler og John Grinder kortlagde, efterhånden også for en del år siden.

 

I 1999 lykkedes det faktisk, William J. Perry, at forhandle sig frem til en løsning med Nordkorea. En aftale om, at Nordkorea skulle afholde sig fra, at udvikle et atomvåben. En aftale som beklageligvis, aldrig blev til noget, grundet præsidentvalget i USA i oktober 2000.

 

Så hvad har Covey, Bandler & Grinder og William J. Perry til fælles? Med sikkerhed mere end jeg ved og ovenstående konstateringer, ved jeg, er meget tæt beslægtet.

Mange mennesker, uanset kontekst, bruger rigtig meget tid på, at kommunikere eget kort over virkeligheden. For derigennem at overbevise andre mennesker om, at netop den udgave af virkeligheden er den rigtige. Processen er, at de lytter til den information de modtager og holder den op imod eget kort over virkeligheden. Herefter svarer de ved at ”læse-de-højt” af eget kort over virkeligheden. Det sker i ledelse. Det sker ved samtalen i kantinen. Det sker i træningscentret. Det sker på samtlige Social Medier. Ledere gør det. Skorstensfejere gør det. Pædagogen i børnehaven gør det.

 

 

Er det så forkert?

 

Nej – egentlig ikke og det afgør du jo i øvrigt helt selv. Og måske så alligevel lidt. For hvem kan egentlig afgøre, hvis kort der er det rigtige?

Min pointe er, at hvis flere mennesker, lyttede til det der blev sagt, med en anden indgangsvinkel, end; ”… they listen with the intent to reply”, så kunne noget nyt spire frem, du kunne risikere at lære noget. Få indsigt i et andet menneskes kort over virkeligheden og derigennem opnå en anderledes relation til netop dette menneske. Eller måske en anderledes forståelse af, hvad der driver et andet menneske.

Hvis du faktisk lyttede, med særligt fokus rettet imod at gætte på, hvad skal man mon tænke, for at sige netop det – for at netop det giver mening? Så har du faktisk på en måde, givet dig selv adgang til, at gå op opdagelse i et andet menneskes kort over virkeligheden. Jo længere du kan holde samtalen i gang, uden at mene noget, om det du opdager, des mere kan du opdage.

Hvad skal det så bruges til?

 

Det afgør du jo også helt selv. Jeg ved, fra 25 års erfaring med ledelse og igennem at have arbejdet sammen med virkeligt mange og meget forskellige mennesker, at brugsmulighederne er nærmest uendelige. Helt overordnet, så skaber det bare markant bedre relationer, mennesker imellem. Det skaber bedre forudsætning for virkelig succesrig ledelse. Det skaber bedre resultater i eksempelvis teams. Det kan bilægge stridigheder. Det kan skabe personlig udvikling. Det kan skabe det ”fælles nord” som så mange virksomheder og medarbejdere leder efter.

Og hvis du tør, har lyst, mod og energi, så kan jeg garantere, at du faktisk selv kunne lære noget nyt – både om andre og i særdeleshed, om dig selv. Hvis du ikke har lyst det til, så lad endelig være.

Afslutningsvis, så mener William J. Perry, at det sandsynligvis var Dick Cheney, der overbeviste den på det tidspunkt, nyvalgte amerikanske præsident, George W. Bush om, IKKE at tiltræde aftalen med Nordkorea. Dich Cheneys ”kort over virkeligheden” var nemlig, at han mente, at det Nordkoreanske regime ikke ville overleve.

En aftale der var kommet i stand, netop fordi William J. Perry, var gået på opdagelse i Nordkoreas ”kort over virkeligheden”. Han havde forstået, hvad der drev dem og igennem denne forståelse, kunne han sammen med Nordkorea, etablere en aftale om IKKE at udvikle atomvåben.

Så – når du vil, så kan du lære nyt, få noget til at spire, skabe endnu mere fantastiske relationer til andre mennesker, gøre en forskel – for dig selv og andre. Jeg ved det, jeg har set det ske, jeg arbejder med det hver dag, fordi det bare er det mest fantastiske i hele verden.

Med ønsket om, at du opdager noget spændende, på et andet menneskes kort over virkeligheden. God dag.

Claus

Share This