Vælg en side

Om at skynde sig langsomt?

af | 27. nov 2017 | Artikler

Jeg tænker tit over, har det mon engang været sådan, at mennesker ikke behøvede at skynde sig? Mængden af gøremål, opgaver og forpligtelser var mindre og færre? Jeg synes ikke jeg har fundet noget entydigt svar og måske findes dette heller ikke. Det er dog et par ting, jeg er helt sikker på, godt kunne være anderledes – hvis du vil det nok?

Den kompleksitet vi lever i lige nu, er voldsomt og eksponentielt forskellig fra tidligere. Den svenske forfatter Kjell A. Nordström, har i flere af sine bøger, beskrevet dette. Ifølge ham, så er 90% af alt data som mennesker nogen sinde har skabt, skabt i perioden fra 2014-2016 – altså på 2 år. Derudover forudsiger Kjell A. Nordström, at den fortsatte vækst i data, vil være eksponentiel. Så der er nogle der må have haft travlt? Uden den teknologi vi har i dag, ville det nok ikke have været muligt.

Igennem adskillige samtaler med Karsten Koch, har jeg oplevet en anden tilgang, til det at skynde sig eller snarere, om hvordan du geninvesterer din tid. Forestil dig at du engang boede lidt udenfor den by, hvor du arbejdede. For mange år siden, var der ingen offentlig transport, så du måtte gå eller cykle til dit arbejde. Lad os sige det tog 2 timer, frem og tilbage. Så på et tidspunkt, bliver det muligt at tage bussen. Det afkorter turen, der nu kun tager 45 minutter. Så alt andet lige, så har du nu fået foræret 1 time og 15 minutter, som du kan geninvestere. Geninvestering i den forstand, at du startede med at investere 2 timer i at kunne passe dit job i byen. Nu, fordi turen tager kortere tid, er der altså tid der kan geninvesteres. Der er sikkert mange muligheder og 2 af dem kunne være. 1. At du investerer tiden i at arbejde mere, for at tjene mere, for at kunne købe en bil, for måske at kunne forkorte turen til arbejde yderligere? 2. At du geninvesterer din tid i, at bruge 1 time og 15 minutter om dagen, på at reflektere, dyrke gulerødder, læse en bog, gå en tur eller noget helt femte.

Du kan selv fortsætte historien. Den gang du cyklede, der fandtes ingen smartphones. De kom samtidig med busserne. Så nu kunne du faktisk, besvare mails, mens du kørte i bus, og derved bruge tiden til at arbejde, mens du kører i bus. Der er sikkert fortsat mange muligheder. 1. Du vælger at møde 45 minutter senere og geninvesterer tiden i, at drikke morgenkaffe og læse avis, i længere tid. 2. Du møder til samme tid som du ellers gjorde og arbejder mere, for at tjene mere, for at kunne købe en bil, for måske at kunne forkorte turen til arbejde yderligere?

Så – verden er helt sikkert ikke så sort-hvid, og på strukturniveau håber jeg du har fanget pointen? Uanset hvad du vælger, så er det selvfølgelig 100 % okay, det er jo dit valg, og jeg synes du vælge præcis det, der får dig til at smile allermest.

Min pointe, eller i hvert fald én af dem, er blot, om du skynder dig langsomt, når du tager stilling til, hvordan du geninvesterer din tid? Eller oplever du, at det er som om, det blot sker, som en naturlig konsekvens af, at sådan er det bare?

Fra John Grinder & Richard Bandler, der grundlagde NLP ved vi: ”At mennesker altid træffer de bedste valg de kan, givet de ressourcer som de mener at have tilgang til” og ”Hvis det er muligt for andre i verden, så er det også muligt for mig. Hvis andre kan, så kan jeg også”.

Hvis du tænker, at du burde have valgt anderledes tidligere, så stol blot på, at du har truffet den rigtige beslutning, på det tidspunkt du traf den, med udgangspunkt i de ressourcer du havde adgang til. Måske du nu, har adgang til ressourcer der er anderledes – så alt andet lige, så har du også mulighed for at vælge, hvordan du geninvesterer din tid anderledes. Tag dig blot tiden til det – skynd dig langsomt, det betaler sig.

Skab en god dag og tag dig blot tid til at gøre netop det.

 

God dag og pas på dig.

Claus

Share This